Bij de aanleg van deze stadstuin stond vergroenen en ontharden centraal.

BUITENAANLEG VERGROENEN EN ONTHARDEN

Toepassingsgericht legt MiRaga met tuinwanden en modulair op te bouwen plantenbakken een zekere focus op privacy en het afbakenen van zones. Onze waarden worden jaar na jaar nog relevanter. We gaan immers kleiner wonen en desalniettemin blijven genieten van een zekere privacy. Vandaag en morgen bouwen we strak modern, veeleer in de hoogte met meerdere wooneenheden per perceel. Hierbij wel vasthoudend aan luxe met een weinig tot geen onderhoud, … Past meer groen en het anders omgaan met water - wat broodnodig is - daar wel bij? Onze producten tonen dat de symbiose kan. We brengen ze niet alleen in jouw tuin of op jouw dakterras, maar ook in de (semi-)publieke setting. De buitenaanleg efficiënt vergroenen en ontharden voor onszelf, de omgeving en het klimaat? Het kan zeker, ontdek het hier! 

Groene stadstuin met bloemenweide en plantenbak ter gezellige afboording onthard terras/zithoek.

Evolutie gebouwen en omgeving
Bouwgronden worden schaars. De vrijstaande woning of halfopen bebouwing met grote tuin is geen algemeen ideaal meer. Zelfs niet in de mindset van velen die financieel sterk staan. Quality time staat niet meer gelijk aan het hebben van een grote tuin. Socio-demografische gegevens veranderen enorm. Hoeft het gezegd dat de bevolkingsgroei toeneemt? Bijgevolg zie je de landelijke gemeenten in sneltempo verstedelijken. Bouwpromotoren veranderen oude gebouwen in moderne lofts en appartementen. Een soortgelijk verhaal in steden, waar de verkrotting van oude huizen en industrie aangepakt wordt. Initieel was dit door hoogbouw met overheersende betonwerken, weliswaar met gebruik van evoluerende materialen en technieken. Alles werd ongebreideld verhard, de gebouwen op zich en de omliggende oppervlakten. Stap per stap zegeviert groen via groendaken, groenmuren en is er meer oog voor groenzones op het gelijkvloers en op verdiep. De overheid zorgt dan weer voor publieke zones waar het aangenaam vertoeven is. Aldus de buitenaanleg vergroenen in functie van onszelf, omgeving en klimaat …

Plantenbakken zorgen voor meer groen op moderne dakterrassen.

Plantenbakken en groenwanden dragen stijlvol en functioneel bij
Voortuinen vergroenen en stadstuinen krijgen bloemenweides mee. Dakterrassen zijn continu in opmars en worden met meer oog voor groen aangekleed. Een goede evolutie waar onze plantenbakken en groenwanden, al dan niet in een tuinwand geïntegreerd, stijlvol en functioneel toe bijdragen. Naast de groenfunctie bieden ze privacy, bakenen ze zones af en zetten ze ons uit de wind. Esthetisch bieden ze een meerwaarde en passen ze perfect bij de actuele bouwstijlen. Ze zijn ingenieus ontwikkeld met de nodige toebehoren. Zo laat het doorlopend bassin, eventueel met een automatische bewatering, de planten optimaal floreren met relatief weinig onderhoud. Meer groen is gezellig en maakt dat zones koeler blijven. Geen overbodige luxe bij hittegolven met een klimaat in verandering. Al vraagt groen wel water en daar moeten we juist meer efficiënt weten mee om te gaan … Gaan beide dingen wel samen?

"Meer groen is gezellig en maakt dat zones koeler blijven. Geen overbodige luxe bij hittegolven met een klimaat in verandering. Al vraagt groen wel water en daar moeten we juist meer efficiënt weten mee om te gaan. Gaan beide dingen wel samen?" 

Plantjes in groenwand komen weldra in volle bloei.
De bloemenweide en plantenbakken laten groen floreren in deze stadstuin, de wandelpaden en de zithoek zijn onthard met grind op grindstabilisatiematten.
Planten in plantenbakken brengen groen en gezelligheid rond deze zithoek.

"Voortuinen vergroenen en stadstuinen krijgen bloemenweides mee. Dakterrassen zijn continu in opmars en worden met meer oog voor groen aangekleed. Een goede evolutie ..."

De link met water
Wie groen zegt, weet dat de link met water nooit veraf is. We moeten meer zorgzaam omgaan met leiding- en regenwater. Daarom gaat Living Concepts BV in België de samenwerking aan met het internationale merk BERA. Vooreerst vertegenwoordigen we hun core product. Wereldwijd ontharden de Gravel Fix® Pro grindstabilisatiematten begaanbare en berijdbare zones. Opgevuld met grind infiltreert het regenwater optimaal in de ondergrond. Wandelpaden, opritten tot zelfs publieke oppervlakten met zware verkeersbelasting op dergelijke manier ontharden, en dus toch een vaste voet behouden, is vandaag van essentieel belang. Met de Grass Fix Eco+ grasdallen bekom je dan weer een berijdbare graszone. Naar toepassing denken we dan meteen aan een extra parkeerplaats voor het huis of een berijdbare zone voor brandweerwagens langs grote wooneenheden.

Grindstabilisatiematten zorgen voor mooie, ontharde wandelpaden en opritten.
Door het gebruik van grind in grindstabilisatiematten is deze parking onthard en vlot berijdbaar.

Water ter plaatse optimaal laten infilteren
Efficiënt waterbeheer betekent regenwater per direct optimaal laten infiltreren op de oppervlakte waar het valt. De BERA® producten zijn sowieso recycleerbaar en/of bestaan reeds uit kwalitatief gerecycleerd materiaal. Ze worden volgens de hoogste milieunormen maatschappelijk verantwoord en energievriendelijk geproduceerd. Wist je bijvoorbeeld dat de grindstabilisatiematten een duurzaam DuPont™ Typar® geotextiel hebben? Dat vergaat niet in de vochtige bodem. Of wist je dat het geotextiel via een ingenieuze, gepatenteerde techniek aan de honingraatstructuur bevestigd wordt? Zodoende blijft een maximale waterinfiltratie gegarandeerd. We geven je graag meer uitleg over onze producten.

"Grootschalig ontharden is sowieso de boodschap om de intense regenbuien efficiënt op te vangen die één kant van de klimaatverandering tonen"

Grindmatten zorgen ervoor dat zones met grind vlot begaanbaar en berijdbaar zijn, zelfs met fiets en rolstoel.
Aangenaam vertoeven op dit met grind op grindmatten onthard terras naast een waterpartij.
Met grasdallen creëer je een extra, groene parkeerplaats voor het huis.
Dankzij BERA WaterUps worden planten efficiënt van onderuit bewaterd met weinig waterverbruik.

Groenzones efficiënt irrigeren
Bij langdurige droogte moeten we dan weer zorgvuldig omgaan met water. Veel planten tot net aangeplante bomen overleven het niet. Zelfs al doet men de inspanning, arbeid en water gaan verloren. Waarom? Traditionele irrigatiesystemen brengen het water niet tot bij de wortels en houden het daar niet beschikbaar voor de plant. Door de droogte verhardt de aarde en loopt water gewoon van de oppervlakte af. Met WaterUps® brengt BERA® verandering door letterlijk een efficiënt waterbekken te creëren onder het groen. Het probleem van verdamping of verlies door afloop aan de oppervlakte wordt zo verholpen. Door de capillaire werking, versterkt door het gebruik van perliet, nemen de wortels het water op zodra de plant of boom er nood aan heeft. Het concept werd academisch en in de praktijk uitgebreid getest in Australië. 

"Bij langdurige droogte moeten we zorgvuldig omgaan met water. Veel planten tot net aangeplante bomen overleven het niet. Zelfs al doet men de inspanning, arbeid en water gaan verloren. Waarom? Traditionele irrigatiesystemen brengen het water niet tot bij de wortels en houden het daar niet beschikbaar voor de plant"

Enorm veel water besparen in tal van toepassingen
Veel water - 75 tot zelfs 80 %! - en manuren worden bespaard. Het (jonge) groen overleeft en floreert. En als je geen planten dient te vervangen, zijn er geen onvoorziene, extra kosten. Naar opbouw is veel mogelijk. Zo kan je het systeem bijvoorbeeld verbinden met een bufferbekken. Dergelijk bekken vangt hemelwater op, komend van een dak of nabijgelegen verharde oppervlakte, en vult het systeem bij. Je kan WaterUps® in ongelofelijk veel toepassingen aanwenden. In moestuinen, tevens binnen in kast of serre, tot zelfs in professionele groenserres heeft het product reeds een bewezen meerwaarde. Dan spreken we nog niet over het geleverde voordeel ter efficiënt bewateren van planten in plantenbakken, groenzones binnen, ...

Tijdens de gereputeerde vakbeurs De Groene Sector in Nederland won BERA WaterUps onlangs nog de Innovatie Award.

"WaterUps® won onlangs nog een gereputeerde Innovatie Award in Nederland"

BERA WaterUps zorgt voor een optimale plantengroei dankzij een efficiënte bewatering.

"Je kan WaterUps® in ongelofelijk veel toepassingen aanwenden: plantenbakken, moestuinen, publieke parken, groenzones binnen, professionele groenserres, ..."

"Naar opbouw is veel mogelijk. Zo kan je het systeem bijvoorbeeld verbinden met een bufferbekken"

BERA WaterUps biedt vele voordelen voor groenzones. Planten groeien optimaal met minder waterverbruik, niet onbelangrijk in tijden van klimaatverandering.

"Veel water - 75 tot zelfs 80 %! - en manuren worden bespaard. Het (jonge) groen overleeft en floreert. En als je geen planten dient te vervangen, zijn er geen onvoorziene, extra kosten"

Onze plantenbakken en grindstabilisatiematten dragen bij tot het vergroenen en ontharden van de buitenaanleg.

Ontharden en vergroenen doen we samen!
Met MiRaga legt Living Concepts BV de focus op de buitenaanleg in de particuliere tuin. Samen met DOMINO en BERA® trekken we de lijn door en benadrukken we ook het belang van meer groen en een efficiënt waterbeheer in de (semi-)publieke ruimte. De buitenaanleg vergroenen en ontharden in functie van onszelf, omgeving en klimaat? Dat doen we samen! 

"Weet dat je met de DOMINO plantenbakken in freestyle zeer leuke bassins voor planten tot zelfs bomen kan ontwikkelen in de openbare ruimte. Zo ook in zones waar de verharding niet meteen opgebroken kan worden uit praktische of budgettaire redenen!"

Tijdens de vakbeurs Openbare Ruimte presenteren we u onze producten om de buitenaanleg te vergroenen en te ontharden.

Vakbeurs Openbare Ruimte
Ontdek onze visie en producten op 27 en 28 maart 2024 op stand 6.46 tijdens de vakbeurs Openbare Ruimte te Brussel. Deze vakbeurs richt zich tot mensen die professioneel met de materie in een (semi-)publieke context begaan zijn.
Registreer hier voor gratis toegang!
Al kijken we uit naar de feedback van elkeen. We hebben een jarenlange expertise in de materie en gaan graag het gesprek aan met architect, aannemer, projectontwikkelaar, overheid en particulier.
Meer info? +32 (0)474/98.02.73 | info@miraga.be  

© Beelden & Content Buitenaanleg vergroenen en ontharden | Raphaël Van Overstraeten | BERA®️ | WaterUps®️ | DOMINO
Met speciale dank aan mevrouw Vreyen voor de foto's van haar stadstuin met onze producten.